A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Ukrajina - Průvodce

Nejznámější ukrajinské jídlo je zajisté boršč (борщ), který není původem z Ruska, jak si někteří možná myslí. I Rusové uznávají, že boršč je ukrajinské jídlo.

Poněkud se liší od našeho boršče, který známe ze školních jídelen, a je založen převážně na červené řepě. Ukrajinský boršč se může podle místa, kde si ho dáte, skládat ze všeho možného (masa, brambor, mrkve, zelí, cibule, uzenin, různého koření i jablek), ale červené řepy v něm bude jen trochu, aby dodala polévce barvu. Na Ukrajině je jen málo větších obchodů.

Pozor, supermarket znamená obchod, ale už neříká s čím, já jsem byl mnohokrát zklamán, když se pod tímto nápisem skrýval obchod se šperky.

Proto velmi doporučuji nakupovat na trhu, kde najdete opravdu všechny potraviny a kde si je můžete snadno prohlédnout. V Kyjevě se trh nachází kousek od hlavního nádraží, jinde se prostě zeptejte („skažíte, buď láska, de rynok?“). Doporučuji ochutnat různé sušenky, které se prodávají na váhu a také chalvu. Chalva je šedivá hmota vyrobená ze slunečnicových semínek a cukru. Nenechte se odradit nicneříkajícím šedivým zjevem, po ochutnání je chalva vynikající. Dalším ukrajinským koloritem jsou slunečnicová semínka, která Ukrajinci s obdivuhodnou rychlostí louskají téměř všude. Doporučuji to také zkusit, v louskání se sice zrychlíte, ale ukrajinské rychlosti nikdy nedosáhnete… Ale to nevadí, zkuste to! Lusky lusky lusky lusky lusk!

Pití

- Kvas, džusy, živčik, vodka, pivo, víno

Kvas (квас)

Nejvšudypřítomnějším ukrajinským nápojem není ani vodka ani pivo, ale nealkoholický kvas. Žluté cisterny s kvasem totiž v létě postávají všude. Kvas se vyrábí kvašením chleba a s různými příchutěmi. Nedoporučuji kupovat kvas v obchodě v PET lahvích – může se vám stát že si koupíte jen vodu s cukrem, kyselinou citronovou, kvasovým aroma a sycenou oxidem uhličitým. Pokud vidíte víc cisteren s kvasem, zamiřte k té, která nestojí na rozpálené asfaltové ploše, ale nejlépe ve stínu pod stromem – chlazený kvas je nejlepší. A ještě jedna důležitá informace o kvasu: vypravování našich prarodičů o tom, jak se kvas v Sovětském svazu čepoval do jednoho hrníčku pro všechny už je minulostí. Dnes používají prodavači kvasu plastové kelímky (každému dají nový).

Recept na kvas Pokud si chcete zkusit vyrobit vlastní kvas doma, není to až tak složité. Stačí vám 4 litry vody, 20 až 25 gramů droždí, zhruba půl kila cukru, 800 gramů černého žitného chleba a několik hrozinek s tím, že hrozinky se do kvasu se přidávají kvůli příchuti, takže tady se vynalézavosti meze nekladou.

Přidejte si do svého kvasu cokoli a připravte si kvas s jakoukoli příchutí!

Nejdříve nasypte tvrdý chleba na dno lahve, ve které necháte kvas kvasit. Pokud nemáte chleba tvrdý, dejte ho na chvíli do trouby, až pěkně do křupava ztvrdne. Tvrdý chleba rozdrcený na malé kousky potom nasypte na dno lahve, zalijte horkou vodou a nechte asi čtyři hodiny louhovat. Vodu s vylouhovaným chlebem zfiltrujte přes utěrku a přidejte do ní droždí a cukr. Cukru je lepší přidat spíše méně, ale tolik, aby mohl začít kvasný proces. Kvasný proces začne za chvíli a celkem bouřlivě. Lahev přikryjte utěrkou a nechte 5 až 6 hodin kvasit. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEZAVÍREJTE LAHEV ŠPUNTEM! POKUD JE LAHEV SKLENĚNÁ, ROZLETÍ SE NA KOUSKY V DŮSLEDKU UVOLŇOVÁNÍ OXIDU UHLIČITÉHO BĚHEM PROCESU KVAŠENÍ A VY SI SVŮJ KVAS UŽ NIKDY NEVYCHUTNÁTE!!! (Uzavřít v tuto chvíli lahev špuntem je stejná pitomost, jako si omylem chladit pivo horkou vodou. Možná jste již v novinách četli, že toto mělo smrtelné následky…) Poté, co již téměř hotový kvas dokvasí, ho slijte do lahví, dejte do každé několik hrozinek a nechte dva až tři dny v chladu ustát. Takto připravený kvas je ale alkoholický, pokud chcete nealkoholický kvas (takový, jaký ho čepují z cisteren na Ukrajině), je třeba ještě alkoholický kvas zahřát, aby vyprchal alkohol. Na zdarovje!

Džusy

Na Ukrajině mě mimo jiné zaujalo mnoho různých druhů džusů, které navíc byly levné a stoprocentní – žádné syntetické šťávy. Džusy můžete koupit nejen jakékoliv, ale i v jakýchkoli kombinacích, například hroznovo-mrkvový, mrkvovo-jablečný, banánový, a mnoho dalších, rozhodně doporučuji se nad regálem chvíli namáhat a louskat azbuku na obalech.

Živčik (жівчік)

Živčik je limonáda, která je k dostání v PET lahvích snad ve všech obchodech. Rozhodně nechutná stejně jako naše citronové poděbradky, řekl bych, že je víc osvěžující a chutná po bonbonech Lipo. To nemá být kritika, ale pochvala! Nápis Živčik je na lahvi napsán kurzívou a pro člověka, pro kterého není azbuka v kurzívě denní chleba, to vypadá jako Žubzuk. Dejte si na to pozor, není to Žubzuk, ale Živčik!!! Na Ukrajině provozuje mnoho obchodů pultový prodej a hrozí vám, že prodavačka nebude vědět, co chcete.

Vodka (водка)

Nejznámějším ukrajinským alkoholickým nápojem je vodka. Pokud na Ukrajinu jedete převážně s cílem se levně opít, počítejte s tím, že Ukrajinci vodku na rozdíl od Čechů umí pít. Pokud na Ukrajinu nejedete primárně za vodkou (tuto variantu doporučuji, Ukrajina je obrovská země, která toho nabízí tolik, že se to nedá stihnout ani za celé letní prázdniny, a tím „tolik“ nemám na mysli tolik vodky) a pokud jedete s hromadným zájezdem, počítejte s tím, že někteří Češi na Ukrajinu pojedou jen za vodkou a budou se chovat stejně, jako se v Česku chovají Britové a Irové, kteří budou mít svatbu a loučí se se svobodou. Tím nechci zrazovat od hromadných zájezdů, jen je nutné počítat s tím, že se někteří Češi budou chovat jako hovada a že i toto bude jeden ze zážitků ze zájezdu. Ale zpět k vodce: k dostání je mnoho různých značek a velmi levně. Na západní Ukrajině se vodka řekne horilka a také je k dostání pálivá vodka - horilka s percem. Dnes mají lahve s vodkou šroubovací uzávěry, ale dříve prý měly stejný uzávěr jako naše lahvová piva – místní lidé totiž lahev po otevření vždy hned vyprázdnili. Ukrajinci vypijí 350 milionů litrů vodky za rok.

Pivo (піво)

Ukrajinské pivo sice nedosahuje slávy českého piva, ale je dobré a levné. Mezi známé značky patří například Černihivske, Oboloň a Slavutyč (Черніhівске, Оболонь а Славутич).

Víno

Ukrajinská vína jsou vesměs sladší a lehčí než česká. Na Ukrajině jsou také často k dostání moldavská vína.

Cisterna s kvasem (nahrál: admin)
Cisterna s kvasem
Živčik (nahrál: admin)
Živčik

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA